HASTANEMİZDE İLKLER DEVAM EDİYOR...BİRİ İLK KEZ OLMAK ÜZERE İKİ ÖNEMLİ AKCİĞER AMELİYATI KAPALI YÖNTEMLE YAPILDI
10 Aralık 2018

HASTANEMİZDE İLKLER DEVAM EDİYOR...BİRİ İLK KEZ OLMAK ÜZERE İKİ ÖNEMLİ AKCİĞER AMELİYATI KAPALI YÖNTEMLE YAPILDI
Osmaniye de ilk kez delici-kesici alet yaralanması sonrası akciğerde oluşan kanama ve yaralanma ameliyatı Göğüs Cerrahisi Uzmanımız Op.Dr. Ebubekir Aksu tarafından kapalı yöntemle acil koşullarda yapıldı.
Hastalarımıza yapılan operasyonlarla ilgili olarak Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ebubekir Aksu şu bilgileri vermiştir; "Delici-kesici alet yaralanması sonrası başka bir hastaneden acil servisimize yönlendirilen C.Y isimli hastaya yapılan tetkiklerde akciğer yaralanması saptandı. Hastanemize gelene kadar çok kan kaybeden ve tansiyon değerleri çok düşen hasta acil şartlarda ameliyata alındı. Kliniğimizde normal akciğer ameliyatları zaten kapalı yöntemle yapılmaktadır. Ancak ilk kez bir acil akciğer ameliyatı kapalı yöntemle yapıldı. Ateşli silah yaralanması, delici-kesici alet yaralanması veya travmaya bağlı oluşan akciğer yaralanmalarında yapılan acil ameliyatlar genelde açık ameliyat dediğimiz büyük kesiler yapılmaktadır. Dolayısıyla hastaların ağrısı çok olmakta, hastanede daha uzun süre yatmaktadır. Kozmetik anlamda da problemler yaşanmaktadır. Bu hastamızda kapalı yöntem tercih edilerek ameliyat başarılı bir şekilde yapıldı. Enteresan olansa delici-kesici alet yaralanmasının yarattığı kesinin boyutu yaklaşık 15 cm iken bizim hastanın hayatını kurtarmaya vesile olurken yaptığımız ameliyat kesisi sadece 2 cm idi.
Aynı gün yine Türkiye de ender olarak kliniğimizde ise daha önce yapılan bilinci açık (uyanık) hastaya yaptığımız ağrısız akciğer ameliyatıydı. M.N.B. isimli hasta akciğer problemi olması nedeni ile kliniğimize tanı ve tedavi amacıyla yönlendirildi. Hasta geldiğinde ciddi nefes darlığı mevcuttu. Öncellikle akciğerdeki sıvı boşaltılarak hastanın daha rahat nefes alıp vermesi sağlandı. Yapılan tetkiklerinde guatr bezinin çok çalıştığı, kalpte ritm bozukluğu olduğu saptandı. Hatta hastanın takibinde tansiyon ve kalp ritmi o kadar çok düştü ki tansiyon yükseltici ilaçlar başlanmak zorunda kalındı ve bir süre yoğun bakımda takip edildi. Göğüs hastalıkları kliniği ile birlikte değerlendirilen hastanın akciğerinden biyopsi alınmasına karar verildi. Hem kalp hem guatr beziyle ilgili sıkıntılar nedeni ile narkoz verilerek yani genel anestezi verilerek yapılacak bir ameliyatın yüksek riskli olacağı kardiyoloji, dahiliye ve anestezi hekimlerince belirtildi. Hayatını kaybetme riski yüksekti. Ancak yapacağımız ameliyat da hasta için çok önemliydi. Ameliyatın yapılmaması durumunda akciğerle ilgili hastalığa tanı konamayacak ve tedavi alamayacaktı. Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda uygulanmaya başlanan yöntemle hastanın ameliyata alınmasına karar verildi. Hastanın bilincini tam olarak kapatmadan ancak ağrı duymasını engelleyecek şekilde bir takım ilaçlar verildi. Hastayla konuşurken ameliyatımızı başarılı bir şekilde yaptık. Hasta ağrı hissetmedi. En önemli kazanımız ise hastaya genel anestezi verilmesiyle oluşabilecek riskler engellendi." şeklinde bilgi vermiştir.
Hastanemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen bu iki operasyonda görev alan Göğüs Cerrahisi Uzmanımız Op.Dr. Ebubekir Aksu ve ekibini tebrik eder, hastalarımıza acil şifalar dileriz.


  • 1.jpg