Ortopedi ve Travmatoloji

Klinik Hakkında

OSMANİYE DEVLET HASTANESİ 2. KAT ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ SERVİSİ REHBERİ

ORTOPEDİ NEDİR?

Vücuttaki kemikler, eklemler, kaslar, kirişler, sinirler gibi hareketi sağlayan organ bozukluklarını düzelten, sağaltan cerrahi bir daldır.

ORTOPEDİK HASTALIKLAR NELERDİR?

* Eklem travmaları,

*yaralanmalar

*doğuştan gelen eklem rahatsızlıkları,

*sinir sıkışması,

*bacak eşitsizlikleri,

*kalça çıkıkları,

*eklem burkulmaları,

*menisküs yaralanmaları,

*topuk dikeni,

*kemik kırıkları,

*eklem çıkıkları

TANILAR;(ALT EXTREMİTE, ÜST EXTREMİTE)

Alt Extremite;

Diz ve kalça protezleri,

Diz artroskopisi

Kemik kırıkları( patella, tibia, fibula, ayak bileği, femur, pelvis, metatarsal kemik

kırıkları)

hallux valgus,

eklem amputasyonları

Üst Extremite;

Kemik kırıkları( klavikula, humerus, radıus, ulna, metakarpal kemik kırıkları),

omuz artroskopisi,

karpal tünel sendromu,

kubital tünel sendromu,

tetik parmak,

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ HASTALIKLARININ TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Görüntüleme yöntemleri: ortopedi bölümü, kas ve kemik gibi yapılardaki rahatsızlıklar ile ilgilenir. Röntgen ise özellikle kemikler hakkında bilgi edinmeye yardımcı olan bir görüntüleme yöntemidir. Röntgen sayesinde, çıkık, kırık ve kas zedelenmeleri tedavi edilebilmektedir.

Biyokimyasal analizler: idrar ve kan gibi vücut sıvıları kullanılarak biyokimyasal analizler yapılır. ortopedik hastalıklara neden olan metabolik, enfeksiyöz ya da romatolojik nitelikli hastalıklar bu yöntem ile saptanır. Bunun yanı sıra, ortopedi bünyesinde gerçekleştirilen bütün cerrahi işlemlerden önce, bireyin genel sağlık durumu için bir takım testler de yapılır.

Elektrodiagnostik Testler: sinir yapılarını etkileyen hastalıklar için bu testler yapılır. Sinir hasarlarının tespiti ve formu da yapılan elektrodiagnostik testler ile belli olacaktır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

İlaç tedavisi: Ağrı kesiciler, antienflamatuar ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar ve enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler gibi çeşitli ilaçlar kullanılarak ortopedik hastalıkların semptomu azaltılır ve tedavi edilir.

•Fizik tedavi: Egzersizler, terapötik masaj uygulamaları, elektrik stimülasyonu, sıcak veya soğuk terapi gibi fizik tedavi yöntemleri ile kas, tendon ve eklem problemleri tedavi edilebilir.

•Protezler: Özellikle eklem kireçlenmesi gibi durumlarda, çeşitli sebeplerle hasar görmüş eklem yerine protezler kullanılarak eklem fonksiyonu geri kazandırılır.

•Cerrahi tedavi: Kırıklar, çıkıklar, bağ yaralanmaları, eklem problemleri, kemik tümörleri ve diğer ciddi problemlerin varlığında cerrahi müdahale gerekebilir.

•Dökümanter tedavi: İçi ilaçlı özel bir iğne ile kemik, eklemler ve yumuşak dokulara direkt olarak ilaç enjekte edilerek tedavi uygulanabilir.

•Ortez ve Protezler: Ortopedik ayakkabılar, kemik düzeltici cihazlar, çeşitli bacak ve kol protezleri, koruyucu dökümanter cihazlar hastaların ihtiyacına göre kullanılarak, hastanın işlevselliğini arttırmak amaçlı kullanılabilir.

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ SERVİSİ PREOP HASTA HAZIRLIĞI;

** Hasta polklinik veya acil servisten ameliyat amaçlı yatış için gönderildi ise tüm hasta dosyalarına kan tahlilleri eksiksiz bir şekilde konulur( cbc, biyokimya, koagulasyon, eliza sonuçları). Poliklinikten gelen elektif vakalarda anestezi formu ile gelmesi gerekir, acilden gelen travma hastaları servis ortamında eksikleri tamamlanarak anestezi doktoruna konsulte edilir. Hasta geldiğinde doktor ile iletişime girilerek ameliyat planına göre kan hazırlığı( eritrosit süspansiyonu, tdp vs,) yapılır. Hastanın ameliyat sonrasında kullanılacak cihazlar vs doktor tarafından ameliyat sonrası veya öncesi hastaya söylenerek alması sağlanır.

POSTOP TAKİP VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

Hasta ameliyathaneden teslim alırken sonda, dren vs sorgulanarak teslim alınır. Hasta yatağına alınarak aralıklı vital bulguları alınır.

Eleve edilmesi gereken bölge yastık ile eleve edilir, soğuk uygulama yapılması

gerekiyorsa soğuk uygulama yapılır ve hasta yakınına bilgi verilir.

Ortalama 5 saat aç kalması sonrasında da sıvı gıdalar ile başlaması açıklanır.

Kanama takibi yapılır. Femur kırıkları, pelvis kırıkları, diz protez ve kırıklarında postop

2.saatte hemogram takibi yapılır.

Hasta uyuşukluğu geçince röntgen filmi çektirilir.

Postop mobilizasyon için röntgen çekildikten sonra doktor bilgisi ile yapılır.

TEDAVİ VE TAKİP;

**Genel olarak analjezik ve antibiyotik tedavisi uygulanır ve ekstra olarak alt extremite ameliyatı olan belli bir süre inmobil olan hastalara oksapar uygulanır.
**Tedavilerimiz genellikle 2*1(10:00-22:00) 3*1(10:00-18:00-02:00) ve 4*1(00:00- 06:00-12:00-18:00) şeklindedir. Hastanın kendi evden getirdiği kullanması gereken ilaçları doktor düzenlemesi ile kullanımı sağlanır.

**Kş takipleri genel olarak 4*1 (06:00-11:00-17:00-23:00) şeklindedir. Tablet kullanan ve medikal tedavi hastalarına doktor önerisi ile 2*1 (06:00-17:00) olarak bakılır.
**vital bulgular postop hastalarına sıkı takip, diğer yatan hastalara genellikle sabah10:00 ve akşam 22:00 olarak ölçülür.

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ SERVİS KLİNİĞİMİZ;

*** servisimiz hastanemizin B Blok 2.katına yer almaktadır.

***31 yataklı bir servistir(15 adet 2 kişilik ve 1 adet izole tek kişilik odamız vardır.)
***servisimizde 5 ortopedi uzmanı doktorumuz, 12 hemşire, 1 hemşire yardımcısı, 2 otomasyon personeli ve 3 adet temizlik personeli çalışmaktadır.

Sorumlu Hemşire; Sümeyya SEVEN

Sorumlu Hemşire Yardımcısı; Melike ÖZDEMİR Servis Eğitim Hemşiresi; Bilge ATMACA

Servisimizde kullanılan hasta dosyaları, narkotik kayıt defteri, hemşire nöbet defteri, acil arabası kontrolü ve formları, ısı ve nem formları kontrol formları özenle doldurularak dosyalanır.

Yapılan her işlem, yapılan her ölçüm hasta dosyasına kayıt edilir. Hemşire nöbet teslimlerinde devredilir.

28 Kasım 2023